Kaip King Agaricus padeda diabetu sergantiems gyvūnams?

Mūsų tinklaraštyje gausu straipsnių apie gyvūnų imunitetą, patiriamą stresą, kailį ir pan., tačiau šįkart norime pasigilinti į ne tokia ir retą, bet labai rimtą tiek žmonių, tiek gyvūnų ligą – diabetą.

Gyvūnų nutukimas ir diabetas yra tokios pačios rimtos ligos, kaip ir žmonių, tačiau informacijos apie tai, kaip padėti šiomis ligomis sergantiems gyvūnams yra kur kas mažiau. Šiandien norime pasidalinti informacija apie naminių gyvūnų diabetą ir žarnyno mikrobiotoje randamą mikrobų rūšį – Akkermansia muciniphila –, kuri yra tiesiogiai susijusi su minėtomis ligomis.

Kas yra diabetas?

Cukrinis diabetas, arba diabetas – tai būklė, kai organizmas negali normaliai naudoti gliukozės (tam tikros rūšies cukraus). Gliukozė yra pagrindinis organizmo ląstelių energijos šaltinis. Gliukozės kiekį kraujyje pirmiausia kontroliuoja hormonas, vadinamas insulinu, kurį gamina kasa.

Virškinant maistą per žarnyną, cukrus yra viena iš maistinių medžiagų, pasisavinamų iš maisto. Jis pernešamas į žarnyno ląsteles ir paverčiamas paprastuoju cukrumi. Tada paprastasis cukrus absorbuojamas į kraują, kuris cirkuliuoja ir patenka į viso kūno audinius ir ląsteles. Gliukozei iš kraujotakos į ląsteles pernešti reikalingas insulinas. Jei insulino nepakanka arba organizmas nesugeba jo panaudoti, kraujyje susikaupia didelis gliukozės kiekis – tokia būklė vadinama hiperglikemija. Kai gliukozės kiekis kraujyje pasiekia tam tikrą lygį, gliukozė pereina į šlapimą (tai vadinama gliukozurija) ir su savimi įtraukia didelį kiekį vandens. Todėl sergantys cukriniu diabetu augintiniai dažnai geria daugiau vandens ir dažniau bei didesniais kiekiais šlapinasi.

Kokie naminiai gyvūnai dažniausiai serga diabetu?

Diabetas šunims ir katėms gali pasireikšti bet kuriame amžiuje, tačiau dažniausiai juo serga 4–14 metų šunys, o daugumai jų diabetinė liga diagnozuojama maždaug 7–10 gyvenimo metais. Dauguma diabetu sergančių kačių yra vyresnės nei 6 metų amžiaus. Šunų patelės cukriniu diabetu serga du kartus dažniau nei patinai. Tam tikrų veislių šunys gali turėti polinkį sirgti diabetu.

Nutukimas yra svarbus diabeto išsivystymo rizikos veiksnys. Šunims ir katėms senstant gali išsivystyti ir kitos ligos, dėl kurių gali išsivystyti diabetas arba kurios gali labai paveikti jų reakciją į diabeto gydymą, įskaitant šunų antinksčių liaukos hiperaktyvumą (hiperadrenokortikozę) arba kačių skydliaukės hiperaktyvumą (hipertiroidizmą), pankreatitą, širdies ligas, inkstų ligas, šlapimo takų infekcijas ir odos infekcijas. Ilgalaikis vaistų, kurių sudėtyje yra kortikosteroidų, vartojimas taip pat yra diabeto rizikos veiksnys.

Kas yra Akkermansia muciniphila ir kaip ji susijusi su diabetu?

Akkermansia muciniphila yra žarnyno mikrobiotoje aptinkama mikrobų rūšis. Ši bakterija pirmą kartą buvo išskirta iš žmogaus išmatų 2004 m. profesoriaus Willemo M. de Voso (Vageningeno universitetas, Nyderlandai) laboratorijoje, o ją išskyrė Dr. Muriel Derrien.

Akkermansia muciniphila yra komensalinė bakterija, t. y. natūraliai aptinkama žmonių ir gyvūnų virškinimo trakte gana dideliais kiekiais. Iš tikrųjų ji sudaro 0,55 % visų žarnyną kolonizuojančių bakterijų. Akkermansia muciniphila randama toli gražu ne tik žinduolių organizmuose. Ji aptikta paukščiuose, varliagyviuose, žuvyse ir ropliuose.

Viena iš pagrindinių Akkermansia muciniphila savybių  gebėjimas gyventi gleivėse. Iš tiesų ji turi daug specifinių gleives skaidančių fermentų. Šių fermentų dėka ji nesinaudoja maistinėmis medžiagomis, kad galėtų maitintis. Šis gebėjimas suteikia Akkermansia muciniphila konkurencinį pranašumą, palyginti su kitomis bakterijomis, kurių pagrindinis maistinių medžiagų šaltinis yra skaidulos ir kitos maisto dalelės. Akkermansia muciniphila specifiškumas paaiškina jos išskirtinę nišą: ji gyvena gleivių sluoksnyje, dengiančiame žarnyno epitelio ląsteles. Tai reiškia, kad bakterija yra labai arti mūsų kūno ląstelių ir gali su jomis bendrauti. (Cani & de Vos, 2017)

Kur Akkermansia muciniphila yra randama?

Kalbant apie žmones, Akkermansia muciniphila randama žarnyne nuo pat kūdikystės. Vėliau jų kiekis gerokai padidėja. Akkermansia muciniphila ląstelių aptikta net motinos piene. Bakterijos gebėjimas naudoti žmogaus pieno oligosacharidus (sudėtingas cukraus molekules) kaip vienintelį energijos, anglies ir azoto šaltinį galėtų paaiškinti jos buvimą motinos piene ir žindančių moterų krūties audiniuose. Iš tikrųjų žmogaus pienas gali būti Akkermansia muciniphila pernešėjas ir perduoti ją iš motinos kūdikiui. Tai paaiškina, kodėl jos jau labai anksti galima rasti kūdikio žarnyne.

Du svarbūs faktai apie Akkermansia muciniphila yra šie:

  • Šią bakteriją galima rasti daugelyje skirtingų rūšių gyvūnų.
  • Ji fiziškai artima žarnyno sienelei.

Per pastarąjį dešimtmetį atsirado daug ir svarbios mokslinės literatūros (Derrien 2016), patvirtinančios, kad:

Akkermansia muciniphila yra tiesiogiai susijęs su žmonių ir gyvūnų sveikata (Derrien 2016, Akkermansia muciniphila and its role in regulating host functions).

Iš tiesų, atlikus daugybę tyrimų nustatyta, kad Akkermansia muciniphila yra teigiamai susijusi su:

  • sveika žarnyno gleivine;
  • mažesniais medžiagų apykaitos sutrikimais;
  • sumažėjusiu žemo laipsnio uždegimu.

Daug Akkermansia muciniphila bakterijų turi liesi ir sveiki žmonės bei gyvūnai. Priešingai, nustatyta, kad jų mažiau turi sergantys keliomis ligomis, pavyzdžiui, nutukimu, diabetu, žarnyno uždegimu, kepenų ligomis ar lėtiniu alkoholio vartojimu. Tai susiję su pakitusia žarnyno barjero funkcija, kuri galiausiai sukelia mažo laipsnio uždegimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus.

Be to, su nutukimu susijusių sutrikimų kontekste sistemingai nustatoma, kad Akkermansia muciniphila yra atvirkščiai proporcinga kardiometaboliniams rizikos veiksniams. Šie veiksniai apima atsparumą insulinui, serumo lipidus, KMI ir riebalingumą. Priešingai, ji teigiamai susijusi su apsauginiais rodikliais, pavyzdžiui, didelio tankio lipoproteinais (DTL, arba „geruoju“ cholesteroliu). Be to, pradinis bakterijos kiekis antsvorį turinčių ar nutukusių asmenų žarnyne galėtų būti potencialus prognostinis žymuo, leidžiantis numatyti mitybos intervencijų sėkmę. Iš tiesų, po 6 savaičių mažai kalorijų turinčios dietos nutukusiems asmenims, kurių Akkermansia muciniphila pradinis kiekis buvo didesnis, pagerėjo parametrai, susiję su gliukozės tolerancija ir kitais kardiometaboliniais rizikos veiksniais. (Derrien, 2016).

Kaip King Agaricus grybai padeda sergantiems diabetu?

Nemažai mokslinių tyrimų rodo, kad Agaricus grybai ir juose esantis beta gliukanas padeda sergantiems diabetu. Kaip? Viena iš priežasčių Akkermansia muciniphila bakterijų kiekio padidėjimas.

Mūsų KA21 Beta-Glucan gamintojai ir Japonijos mokslininkai tyrimų metu pastebėjo, kad vartojant į tabletes supresuotus King Agaricus grybus, jau po 28 dienų Akkermansia muciniphila kiekis žymiai padidėja.

Pakitęs Akkermansia muciniphila kiekis apibrauktas raudonai.

 

Šaltiniai:

1. https://www.a-mansia.com/what-is-akkermansia-muciniphila/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6223323/
3. https://www.avma.org/resources/pet-owners/petcare/diabetes-pets